Allergének

1. - Glutént tartalmazó gabonafélék
Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
  1. búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is (42);
  2. búzából készült maltodextrin (42);
  3. árpából készült glükózszirup;
  4. alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
2. - Rákfélék és a belőlük készült termékek
3. - Tojás és a belőle készült termékek
4. - Hal és a belőle készült termékek
Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
  1. vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
  2. a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
5. - Földimogyoró és a belőle készült termékek
6. - Szójabab és a belőle készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
  1. teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír (42);
  2. szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
  3. szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
  4. szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. - Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
  1. alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
  2. laktit.
8. - Diófélék
Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.
9. - Zeller és a belőle készült termékek
10. - Mustár és a belőle készült termékek
11. - Szezámmag és a belőle készült termékek
12. - Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok
Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
13. - Csillagfürt és a belőle készült termékek
14. - Puhatestűek és a belőlük készült termékek